Den Bosch 073 303 3400 info@reduhair.nl

Veel gestelde vragen

Meest gestelde vragen en antwoorden bij IPL ontharen

Wat is het verschil tussen de nieuwe IPL/LASER en andere/oudere IPL/FPL/CPL/UPL/VPL systemen?

IPL (intense pulsed light), VPL (variable pulsed light), FPL (fluorescent pulsed light), CPL (controlled pulsed light), UPL (ultra pulsed light) werken volgens hetzelfde principe, al deze systemen werken op basis van energetisch gepulseerd licht dat op de huid wordt gericht. Het verschil is de energiewaarde per cm² om de beste resultaten te kunnen bieden.

Met energie per cm² wordt de daadwerkelijke energiewaarde bedoeld die op de huid wordt afgegeven. Hoe hoger de energiewaarde per cm², hoe beter resultaat u hebt en hoe minder behandeling u gaat nodig hebben. Hoe lager de energiewaarde per cm², hoe minder effectief het apparaat werkt, en gaat u meer behandeling nodig hebben om toch de gewenste hoeveelheid haren te kunnen verwijderen.

Doet IPL ontharen pijn?

Echt pijnlijk is IPL ontharen voor de meeste mensen niet, er is een tintelend, wat prikkelend gevoel, maar voor de meeste mensen is dit hooguit wat irritant. Door de effectieve huidkoeling zijn behandelingen nog beter te verdragen.

Is de behandeling echt veilig, beschadigt de huid niet?

Bij de ontwikkeling van de E-150 is veel aandacht besteed aan veiligheid en effectiviteit. Door de unieke koelsysteem wordt de opperhuid nog beter beschermd. Hierdoor is de kans op beschadigingen minimaal. Gewoonlijk kunt u vrijwel direct na de behandeling uw normale bezigheden hervatten.

Hoe weet ik of ik met een goede en veilige IPL word behandeld?

Indien u zeker wilt zijn over de kwaliteit en veiligheid van de behandeling, is het raadzaam dat u zowel bij ons en bij andere instituten een testbehandeling laat uitvoeren. Zo kan u het beste vergelijken welk apparaat het meeste resultaat biedt, zonder uw huid te beschadigen.

Welke lichaamsdelen kunnen behandeld worden met IPL?

bilnaad – armen – baard – benen – bikinilijn – billen – bilnaad – bovenarmen – borst – bovenlip – buik – jukbeen – kaakrand – liesstreek – oksels – onderarmen – onderbenen – onderbuik – onderrug – rug – tenen – tepel – schouders – schouderblad – snor – string lijn – venusheuvel – wangen – tepels – vingers , etc…

Zijn er neveneffecten van IPL ontharen?

Na afloop van de behandeling kan enige roodheid ontstaan door het koude koelplaatje, dit trekt gemiddeld binnen 15 minuten weg. Soms ontstaat een lichtrode uitslag, wat te vergelijken is met een lichte zonverbranding, wat na ongeveer 12 tot 24 uur verdwijnt. In het algemeen kan men direct na de behandeling de dagelijkse activiteiten hervatten. 33

Hoe kom ik naar een behandeling?

We stellen het op prijs dat u frisgewassen naar de behandeling komt en u de te behandelen zone 1 dag vooraf heeft geschoren. De beste resultaten worden behaald wanneer de haartjes ongeveer één mm lang zijn.

Waar moet ik speciaal op letten voor een goed resultaat?

Aangezien de huid best zo licht mogelijk is wordt aangeraden om gedurende 2 weken voor de behandeling de zonnebank of zonnebaden te mijden. Indien u aan zonlicht wordt blootgesteld kan u dit vermijden door een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (factor 50) te gebruiken. Het is belangrijk om minstens vanaf 6 weken vóór de behandeling geen haren meer te epileren met pincet, harsen of waxen, Epilady. Scheren of knippen (evt met tondeuse) mag wel.

Ook in de tijd tussen de ene en de andere behandeling mag u niet meer harsen of epileren, dus steeds alleen maar knippen of scheren. Doet u bovenstaande wel dan zal dit ten koste gaan van de effectiviteit van de behandeling.

Wat voelt men van de IPL-behandeling?

Voor de meeste mensen betekent de behandeling slechts een licht tintelend gevoel. Dankzij een uniek gepatenteerd behandelkop met geïntegreerd semiconductor koelsysteem dat vóór, tijdens en na de behandeling de huid koelt.

Hoe lang duurt de gemiddelde IPL-behandeling?

Elke flits duurt enkele milliseconden. Een groot aantal haren worden in één enkele flits vernietigd. Daardoor is de behandeling vrij kort. Een bovenlip bijvoorbeeld duurt slechts enkele minuten, een been amper een half uur.

Welke haarkleur en huidskleur kunnen behandeld worden?

De E-150 geeft het beste resultaten bij donker haar en lichte huidstype, het is tevens zeer geschikt voor lichte blonde haren en voor zeer donkere huidskleur. Je hebt wel meerdere behandelingen nodig.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Haren groeien in een cyclus van groeifases en slapende fases. Alleen haren in de groeifase zitten in de haarwortel en kunnen bijgevolg doeltreffend vernietigd worden. 6 weken tot 3 maanden later komen de slapende haren in de groeifase en kan de behandeling herhaald worden. De duur en periode van de groeicyclus zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de plek op het lichaam waar de haargroei voorkomt, de dichtheid en dikte van het haar, etnische afkomst, de hormonale situatie en leeftijd. 34

Over het algemeen heeft u 8 tot 12 behandelingen nodig, elk met een tussenliggende periode van 6 weken tot 3 maanden. Er zijn bedrijven die beweren dat bij 3 tot 4 keer behandeling door laser of lichtflits de haargroei volledig verdwenen is. Laat u hierdoor niet verleiden, want dan komt u van een koude kermis thuis. Er bestaat geen methode die sneller werkt dan gemiddeld 8 tot 12 behandelingen. Sommigen zullen met minder behandelingen al tevreden zijn, wanneer het aantal haren op dat moment al acceptabel is. Iedereen is vrij om zelf te bepalen wanneer men de behandeling stopt.

Laat u niet misleiden door heel goedkope tarieven. De meeste goedkope ontharingtoestellen geven niet genoeg energiewaarde per cm², zodanig dat u veel meer behandelingen en dus ook veel meer zal moeten betalen dan wat men had voorgenomen.

Is het ontharen definitief?

Als 8 maanden na de laatste behandeling de haargroei nog steeds niet is teruggekomen, is het definitief voor wat betreft de haartjes welke zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandelingen. Hoewel blijvende permanente ontharing in veel gevallen mogelijk is, kunnen we niet garanderen dat er nooit meer één haar zal groeien. Er zijn helaas op onze huid duizenden haarfollikels die in later stadium wakker kunnen worden zoals hormoonverandering, bepaalde medicijngebruik, menopauze, enz…

Het zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zullen zijn uitgeschakeld (omdat die al bestonden tijdens de behandelperiode).

Wat zie je na een (proef)behandeling?

De eerste dagen groeien de haren gewoon door. Na 2 weken beginnen de haartjes uit te vallen en na circa 3 à 4 weken zijn heel wat haartjes verdwenen op het behandelde gebied. De haren welke zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandeling zijn permanent verwijderd.

Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op m’n huid heb?

Er wordt altijd rond moedervlekken heen gewerkt. De kleinere moedervlekken maken we van te voren met een wit oogpotlood lichter zodat het licht zoveel mogelijk wordt weggekaatst als we er toch overheen moeten werken.

Kan over ingegroeide haren heen behandeld worden?

Ja zeker! Ingegroeide haren en folliculitis (infectie van de haarzakjes) kunnen verdwijnen door behandeling met het E-150.

Wanneer kan ik weer in de zon komen na het ontharen?

Het is raadzaam te wachten tot de opperhuid volledig genezen is voordat u zich aan de zon blootstelt, tot ongeveer drie weken na de behandeling voor definitieve ontharing. Uit voorzorg raden wij ook aan een zonnecrème te gebruiken als bescherming tegen de zonnestraling.

Mag je behandeld worden als je zwanger bent?

Als je zwanger bent of wilt worden, raden wij u af om te starten met de IPL-behandeling.

Wat zijn de contra-indicaties voor IPL behandeling?

 • Diabetes

 • Epilepsie

 • Trombose

 • Eczeem

 • Psoriasis

 • Vitiligo

 • Infecties van de huid

 • Een kuur van antibiotica of penicilline

 • Gebruik St.-Janskruid (tot drie maanden voor de behandeling)

 • Zwangerschap

 • Pacemaker

 • Gebruik medicijnen als ontstollingsmiddelen, vitamine A zuur afgeleiden (zoals Roaccutane), lithium, steroïden

 • Onder de 18 jaar worden in principe niet behandeld, zonder toestemming van de ouders.

 • Men mag niet behandeld worden wanneer medicatie geslikt wordt die lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Bij twijfel adviseren wij eerst uw huisarts te raadplegenKan er over een tatoeage heen behandeld worden? We ontharen niet over de tatoeage heen, want deze kan hierdoor verdwijnen. Wij werken om de tatoeage heen.

Mag ik de haartjes bleken tussen de behandelingen?

Tot 2 week voor de behandeling wel. Op het moment van de behandeling zal een haar dan alweer voldoende gegroeid zijn zodat het stukje haar dat in de huid zit weer genoeg kleur heeft om de warmte naar binnen te leiden.

Zijn er bepaalde voorwaarden voor mannen?

We behandelen de schaamstreek NIET indien u plant een kind te verwekken. Het basisprincipe van IPL haarverwijdering veroorzaakt een warmteontwikkeling in het haarzakje. Het is noodzakelijk voor de kwaliteit van het zaad dat de temperatuur in de testikels enkele graden minder is dan de lichaamstemperatuur. Daarom hangen ze ook buiten het lichaam. Theoretisch kan het geen kwaad omdat de warmte niet verder dan de diepte van het haarzakje gaat.